Prekių katalogas

Mamos pieno laikymas ir šaldymas

  • Mamos pieno laikymas ir šaldymas

    Geriausias kūdikių maistas yra motinos pienas. Visgi, mamos pieną šaldyti gali reikėti dėl įvairių priežasčių: pieno perteklius, tenka reguliariai palikti kūdikį, neišnešiotukų mamoms (kol susireguliuoja kūdikio poreikis ir pieno gamyba). Kartais nutinka netikėtų dalykų, kuomet šaldytas pienas gali labai praversti - ligos, netikėti išsiskyrimai. O jeigu ir neprireiks, tuomet mamos pieną galėsite panaudoti nuo 6 mėn., pradėjus primaitinti košėmis. Mamos pieną galima sunaudoti reguliuojant košės tirštumą.

    Mamos pieno laikymo patarimai:

    • Būtinai švariai nusiplaukite rankas prieš surinkdama pieną.

    • 
Galima naudoti specialius maišelius pieno šaldymui arba kitus plastikinius indelius, kurie turi būti sausi ir švarūs, išplauti karštu vandeniu su muilu arba indaplovėje.

    • Šaldykite nedidelėmis porcijomis, kad kuo mažiau pieno reikėtų išmesti. Rekomenduojame šaldyti 60-120 ml porcijas. Taip pat galite užšaldyti keletą nedidelių porcijų, 30-60 ml. Kai kūdikis suvalgo 60 ml ir nori dar, galite jam dar pasiūlyti kitą nedidelę porciją ir nereikės išpilti neišgerto pieno.

    • Kiekvienos dienos pieną šaldykite atskiruose induose.

    • Kiekvieną indą pažymėkite – užrašykite datą nenuplaunamu markeriu. Taip žinosite, kurį pieną reikia sunaudoti pirmiausia, arba išmesti per ilgai laikytą.
       

     

    Mamos pieno laikymo sąlygos:

    • Kambario temperatūroje (iki 25°C) galima laikyti iki 4 val.


    • Šaltkrepšyje su ledu pieną galima laikyti iki 24 val.


    • Šaldytuvo viduje (ne durelėse), iki 4°C temperatūroje galima laikyti iki 4 parų.


    • Šaldiklyje šaldytuvo viduje (-15° C) galima laikyti iki 2 savaičių.


    • Atskirame šaldiklyje, kuris retai darinėjamas  (-16°C - 18°C) iki 6 mėn geriausias, tačiau tinkamas naudoti iki 12 mėnesių.

     

    Mamos pieno atšaldymas

     

    • Seniausias pienas turi būti naudojamas pirmiausiai.

    • Užšaldytą pieną galima atšildyti kūdikių buteliukų šildytuve, šaldytuve, po tekančiu vandeniu arba šilto vandens dubenyje.

    • Pieno šildymui nenaudokite mikrobangų krosnelės ir nešildykite ant viryklės, nes nevienodai pasiskirsto karštis.

    • Atšildytą pieną kambario temperatūroje (kai jame nebėra ledo kristalų) galima laikyti 1-2 val., šaldytuve 24 val.

    • Pienui atitirpus, švelniai papurtykite indelį, kad riebalai pasiskirstytų tolygiai.

    • Pienas, po maitinimo likęs maitinimo inde, gali būti laikomas iki 2 val. ir per jas sumaitinamas. Jeigu nesumaitinamas, turi būti išpiltas.

    • Pakartotinai užšaldyti pieno negalima.

     

     

    * Parengta pagal Academy of Breastfeeding Medicine protokolą.