Prekių katalogas

KAIP SUMAŽINTI RYTINĮ PYKINIMĄ NĖŠTUMO METU?

  • KAIP SUMAŽINTI RYTINĮ PYKINIMĄ NĖŠTUMO METU?

    Pykinimas ir vėmimas nėštumo metu pasireiškia apie 70% visų nėščiųjų.

    Kodėl pykina ne visas? Nes pykinimas priklauso nuo imuninės sistemos, gretutinių ligų ar netgi psichologinio nusiteikimo ir daug kitų pokyčių, kurie vyksta moters kūne nėštumo metu.  

    Didesnė pykinimo tikimybė yra gimdant pakartotinai; kai nėščioji turi antsvorio; jaunesnio ar senesnio amžiaus arba kada nėštumas yra nelauktas ir nepageidaujamas. O pačio pykinimo priežastys gali būti įvairios - hormoniniai pokyčiai nėštumo metu, vitamino B6 ir mikroelementų trūkumas organizme, padidėjęs kraujo tūris, sutrikusi skydliaukės funkcija, imuninės sistemos pokyčiai, psichologiniai veiksniai, valgymo sutrikimai; virškinimo sistemos sutrikimai.

    Ar reikėtų jaudintis, jei pasireiškia dažnas pykinimas nėštumo metu?

    Kaip ir minėjome, jog stresas ar įtampa nėštumo metu gali būti viena iš pykinimo priežasčių. Tad labai svarbu suprasti, kad kartais staiga pasikeitusi savijauta yra normali nėštumo dalis ir nepasiduoti blogoms emocijoms. Nėščią moterį gali pykinti nuo kelių iki keliolikos kartų per dieną. Jei nėštukė vemia kelis kart per dieną, reikėtų pakartoti klinikinius tyrimus, stebėti pakitimus organizme.

    Gaila, bet nėra universalaus patarimo ar “vaisto”, kuris tiktų visoms moterims, todėl siūlomas priemones reikia išbandyti individualiai, kad galėtumėte pasirinkti tai, kas labiausiai tinka būtent jums.

    • Ryte, dar nepasikėlus iš lovos, reikėtų sugraužti sausainį, džiūvėsėlį ar gabalėlį džiovinto sūrio be jokio užgėrimo skysčiu ir po to dar 15 min. pagulėti lovoje.
    • Iš lovos keltis pamažu, neskubant, be staigių judesių.
    • Valgyti reikia dažnai ir po truputį: ne rečiau kaip kas 2 val. ar kas 1 val., kad skrandis niekuomet neliktų tuščias.
    • Valgyti daugiausia baltymų turintį sausą arba minkštą maistą.
    • Geriau valgyti šaltą maistą, nes jis mažiau kvapnus, todėl rečiau sukelia pykinimą.
    • Valgymą ir gėrimą reikėtų atskirti vieną nuo kito: geriau valgio metu neužsigerti skysčių.
    • Dažniau vartoti skysčius. Išgerti ne viską vienu kartu , bet mažais kiekiais.
    • Gerti galima vandenį, buljoną, sultis, limonadą, gazuotus imbiero ar mėtų skonio gėrimus, vaistažolių (pvz. ramunėlių) arbatas.
    • Tinka ir šaltas virintas vanduo su cukrumi ir citrinos gabaliukais, arbata, pagaminta iš verdančio vandens, citrinos sulčių, imbiero ir medaus.
    • Patariama gerti daug šalto gazuoto vandens.
    • Jei trukdo kvapas, skysčius geriau gerti per šiaudelį iš uždengtų plastikinių indelių per dangtelio angelę.
    • Pykinimo priežastys gali būti ir gana individualios, todėl reikia vengti kvapų ir produktų, kurie būtent jums sukelia pykinimą ar vėmimą.